Goisser, S.; Mempel, H.; Bitsch, V. (2020): Food-Scanners as a Radical Innovation in German Fresh Produce Supply Chains. International Journal on Food System Dynamics 11 (2), S. 101-116. DOI: 10.18461/ijfsd.v11i2.43
Originally advertised as tools for end-consumers, portable food-scanners
have recently reached a high level of awareness and show potential as
instruments for quality assessment along fruit and vegetable supply c
hains. The current study explores preferences and concerns of chain
actors regarding the implementation of this technology through
semi-structured interviews. Results indicate that food-scanners could
facilitate quality control at different levels of the fresh produce
supply chain by providing fast, non-destructive and objective
measurements. Concerns about the application of food-scanners could be
identified with respect to potential additional requirements of fruit
wholesaler resulting in more pressure on producers. To further a
goal-oriented and user-directed development of this new technology,
future research should be directed at its impacts on perception of fruit
quality along the chain as well as end-consumers’ readiness to use
these devices in everyday life.
Abstract
 Volltext
 
Open Access
Goisser, S.; Mempel, H.; Bitsch, V. (2019): Potential Application of Food-Scanners in Fruit and Vegetable Supply Chains and Possible Consequences for the German Market. Proceedings in System Dynamics and Innovation in Food Networks 2019, S. 173-181. DOI: 10.18461/pfsd.2019.1917
Abstract
 Volltext
 
Open Access
Goisser, S.; Krause, J.; Fernandes, M.; Mempel, H. (2019): Determination of tomato quality attributes using portable NIR-sensors. 4th International Conference on Optical Characterization of Materials (OCM), March 13th - 14th, 2019, Karlsruhe, Germany, S. 1-12. DOI: 10.5445/IR/1000092314
Abstract
 Volltext
 
Open Access
Goisser, S.; Fernandes, M.; Ulrichs, C.; Mempel, H. (2018): Non-destructive measurement method for a fast quality evaluation of fruit and vegetables by using food-scanner. DGG-Proceedings 8 (13), S. 1-5. DOI: 10.5288/dgg-pr-sg-2018
Volltext
 
Open Access
Goisser, S.; Fernandes, M.; Mempel, H. (2018): Zerstörungsfreie Messmethode zur schnellen Qualitätsbewertung und Haltbarkeitsabschätzung von Lebensmitteln mit Hilfe von Food Scannern. Tagung der Deutschen Gartenbauwissenschaftlichen Gesellschaft. BHGL-Schriftenreihe 33, S. 34.
Goisser, S. (2019): Der Einsatz von Food-Scannern zu zerstörungsfreien Qualitätsmessung. Vortrag bei einer Weiterbildung für Erwerbsgärtner zum Thema "Neueste Entwicklungen im Unterglas-Gemüsebau" am 20.11.2019 an der Bayerischen Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau (LWG) in Bamberg.
Goisser, S.; Mempel, H. (2019): Mobile Nahinfrarottechnik im Post-Harvest-Management. Vortrag im Forum "Auf einer Wellenlänge" des Forschungsprojekts "Food-Scanner" am 26.10.2019 in Freising.
Goisser, S.; Mempel, H. (2019): Können Food-Scanner Lebensmittelverluste reduzieren? "Zu gut für die Tonne" - Themenabend zur Lebensmittelverschwendung am 14.05.2019 in Ansbach.
Goisser, S.; Krause, J.; Fernandes, M.; Mempel, H. (2019): Determination of tomato quality attributes using portable NIR-sensors. 4th International Conference on Optical Characterization of Materials (OCM), March 13th - 14th, 2019, Karlsruhe, Germany.
Goisser, S.; Mempel, H.; Bitsch, V. (2019): Potential applications of food-scanners in fruit and vegetable supply chains and possible consequences for the German market. 13th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks, February 18th - 22nd, 2019, Garmisch-Partenkirchen, Germany.
Goisser, S.; Mempel, H. (2018): Der Einsatz portabler Mini-Sensoren vom Erzeuger bis zum Verbraucher. Deutscher Obst & Gemüsekongress (20.-21.09.2018 Düsseldorf).
Mempel, H.; Goisser, S. (2018): Fruchtqualität auf Knopfdruck – Nachernteverluste im Gartenbau. Vortrag beim 1. Bayerisches Symposium gegen Lebensmittelverschwendung – Du bist, was du aufisst!“
Fachsymposium 2018
.
Volltext
Mempel, H.; Goisser, S. (2018): Qualitätsveränderungen bei pflanzlichen Lebensmitteln. Vortrag beim Fachkongress "Lebensmittel retten 4.0 - Innovative Verfahren zur Reduzierung von Lebensmittelverlusten" am 16.05.2018 im Bayerischen Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten.
Volltext
Goisser, S. (2018): Zerstörungsfreie Messmethode zur schnellen Qualitätsbewertung und Haltbarkeitsabschätzung von Lebensmitteln mit Hilfe von Food-Scannern. analytica (Forum Digitale Transformation), 10.-13. April 2018, München.
Goisser, S. (2018): Zerstörungsfreie Messmethode zur schnellen Qualitätsbewertung und Haltbarkeitsabschätzung von Lebensmitteln mit Hilfe von Food Scannern. 52. DGG & BHGL Jahrestagung in Geisenheim (28.02. - 03.03.2018).
Goisser, S. (2018): Smart Quality Check - Qualitätscheck ganz smart. Fruit Logistica (Future Lab), 07.-09. Februar 2018, Berlin.
Abstract
Goisser, S. (2019): Zerstörungsfreie Qualitätsmessung mit Hilfe von Food-Scannern. Fruchthandel Magazin 103 (05/2019), S. 84.
Goisser, S. (2019): Food-Scanner zum Messen der Qualität und Haltbarkeit. Taspo 153 (1), S. 9.
Doktorand | M.Sc. Simon Goisser |
---|---|
Wissenschaftlich betreuende Person HSWT | Prof. Dr. Heike Mempel |
Einrichtungen |
Applied Science Centre (ASC) Smart Indoor Farming Fakultät Gartenbau und Lebensmitteltechnologie |
Wissenschaftlich betreuende Person (extern) | Humboldt-Universität zu Berlin | Prof. Dr. Christian Ulrichs |
Zeitraum | 01.08.2018 - 25.10.2021 |