Responsive image


Project duration: 2022-01-01 - 2023-12-31

Development and testing of an innovative process for the production of high-quality domestic protein feed from lucerne and lucerne and clover grass for pigs and ruminants (NovaLuz)

The joint research project 'NovaLuz' aims to further research the highly topical issue of producing protein feed from domestic sources. In the process, the new, innovative approach of the so-called 'high-cutting process' is to be developed to practical maturity. A process is to be developed that ranges from the promotion to the conservation of lucerne as well as lucerne and clover grass stands, with the aim of producing and bringing to market protein feeds with improved amino acid patterns fo...
Workpackage lead HSWT: Prof. Dr. Gerhard Bellof

Luzerne Hochschnitt Kleegras Landnutzung Mastschweine Milchkühe


Project duration: 2016-07-01 - 2021-07-31

Grünleguminosen als Eiweiß- und Raufuttermittel in der ökologischen Geflügel- und Schweinefütterung (GRUENLEGUM)

Die ökologische Landwirtschaft verfolgt das Ziel, dass möglichst sämtliche der eingesetzten Futtermittel aus eigener bzw. regionaler ökologischer Erzeugung stammen. Gemäß den EG Rechtsvorschriften zum ökologischen Landbau durften Eiweißfuttermittel aus nichtökologischer Herkunft nur noch bis 2017 bis zu einem Höchstanteil von 5 % der Trockenmasse der Futtermittel landwirtschaftlicher Herkunft in der Jahresration für Schweine und Geflügel eingesetzt werden, wenn eine ausschließliche Versorgung...
Lead of collaborative projects HSWT: Prof. Dr. Gerhard Bellof

Luzerne Grünleguminosen Landnutzung ökologische Geflügelfütterung ökologische Schweinefütterung Rotklee


Center for Research and Knowledge Transfer

Hochschule Weihenstephan-Triesdorf

Center for Research and Knowledge Transfer
Am Staudengarten 8 | Gebäude H11
85354 Freising

T +49 8161 71-5110
zfw[at]hswt.de

Support of publications

Gerhard Radlmayr | Referent für Forschungskommunikation
T +49 8161 71-3350
gerhard.radlmayr[at]hswt.de