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Sensoren und digitale Kommunikationstechnik

Troidl, T.; Beck, M.; Dümig, A.; Peisl, S. (2022)

Gartenbauprofi 04/2022.


Bodensensoren für die Bewässerung

Troidl, T.; Beck, M.; Dümig, A.; Peisl, S. (2022)

Kartoffelbau 03/2022.


Die wichtigsten Begriffe zur Bewässerung im Überblick

Troidl, T.; Beck, M.; Dümig, A.; Peisl, S. (2022)

Gemüse 03/2022, S. 32-33.

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A Digital Advisor Twin for Crop Nitrogen Management

Weckesser, F.; Beck, M.; Hülsbergen, K.; Peisl, S. (2022)

Agriculture 12, 302 (2), S. 1-22.
DOI: 10.3390/agriculture12020302


Open Access
 

Farmers and consultants face an unmanageable amount of diverse knowledge and information for crop management decisions. To determine optimal actions, decision makers require knowledge-based support. In this way, decisions can be improved and heuristics can be replaced over time. The study presents a digital knowledge base with an integrated decision support system (DSS), using the example of nutrient supply, specifically nitrogen (N), fertilization. Therefore, the requirements of farmers and crop consultants for DSS to inform fertilization decisions for winter wheat (Triticum aestivum L.) were elaborated using surveys, expert interviews, and a prototype test. Semantic knowledge was enriched by expert knowledge and combined in a web application, the Crop Portal. To map regional and personal decision making patterns and experiences, the tacit knowledge on the complex advisory problem of N fertilization is made digitally usable. For this purpose, 16 fuzzy variables were specified and formalized. Individual decision trees and their interactions with an integrative knowledge base were used to multiply the consulting reach of experts. Using three consultants and nine model farms from different soil–climate areas in Germany, the Crop Portal was tested under practical conditions and the perceived pragmatic and hedonic quality of the system was evaluated using a standardized questionnaire. The field test showed that the variation in fertilizer recommendations from the ‘digital advisor twin’ ranged from 5 kg N ha−1 to 16 kg N ha−1 when compared with the decisions of the experts in the field. The study presents the participatory development and evaluation of a rule-based DSS prototype in agricultural practice.

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Effiziente Wassernutzung durch Bodenfeuchtemonitoring

Troidl, T.; Beck, M.; Dümig, A.; Peisl, S. (2022)

Gartenbauprofi 01/2022.


Wenn es bei der Bewässerung funkt

Troidl, T.; Dümig, A.; Hoyer, J.; Beck, M.; Peisl, S. (2021)

Gemüse 03/2021, S. 28-31.


Entscheidungsunterstützung durch Datenvernetzung - Ein Fallbeispiel der Pflanzenbauberatung

Weckesser, F.; Hartmann, A.; Beck, M.; Peisl, S. (2020)

Lecture Notes in Informatics, Informatik in der Land-, Forst- und Ernährungswirtschaft, Proceedings 2020 (299), S. 337-342.

 

Der Bayerischen Landwirtschaft stehen eine Vielzahl von Informationen zur Verfügung, welche als Basis für fundierte Entscheidungen im landwirtschaftlichen Produktionsprozess dienen. Um diese Fülle an Information gebündelt und fachlich sinnvoll verknüpft für Landwirte und Berater verfügbar zu machen, wird eine digitale Wissensbasis, als Grundlage für eine bessere Ausnutzung von Effizienzsteigerungspotenzialen im Pflanzenbau, entwickelt. Die Modellierung der Daten-konzepte in OWL-Ontologien und die Datenhaltung in RDF-Graphdatenbanken bilden die Basis für ein unabhängiges Expertennetzwerk. Am Fallbeispiel Stickstoffdüngung im Winterweizen entstehen unter Einbeziehung von realen Betriebsdaten erste Bausteine dieser Wissensbasis.

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Daten vernetzen, unabhängig beraten

Weckesser, F.; Peisl, S.; Beck, M.; Hartmann, A.; Röhrl, G.; Kessler, I.; Perzylo, A....

Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt (16), S. 22-23.

 

Das unter Projektleitung der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf durchgeführte Forschungsprojekt Farm-Expert 4.0 soll eine breite digitale Datengrundlage schaffen. Damit will das Landeskuratorium für pflanzliche Erzeugung in Bayern e.V. (LKP) die betriebs- und standortindividuelle Beratungsqualität und -effizienz weiter steigern. Die digitale Bereitstellung von landwirtschaftlichem Fachwissen erhöht den Aussagewert und unterstützt Landwirt und Beratung bei der Entscheidungsfindung. Der Beitrag erläutert Zielsetzungen, Vorgehensweisen und erste Ergebnisse des Projekts sowie Ausblicke zur Implementierung und Verstetigung in der Praxis.

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Wissensbasierte digitale Unterstützung in der Pflanzenbauberatung

Nafissi, A.; Weckesser, F.; Kessler, I.; Rickert, M.; Pfaff , M.; Peisl, S....

Lecture Notes in Informatics, Informatik in der Land,- Forst- und Ernährungswirtschaft, Proceedings 287, S. 145-150.

 

Obwohl die Landwirtschaft schon immer technologische Neuerungen in der Produktion einsetzt, ist gerade die landwirtschaftliche Beratung bisher noch verhältnismäßig wenig digitalisiert. Oft ist es gängige Praxis für Landwirte und Berater, gesetzliche Regelungen, Fachliteratur und Betriebsdaten in Papierform nachzuschlagen und in unstrukturierten, digitalen Dokumenten einzutragen. Zur Unterstützung der Landwirte und der Pflanzenbauberatung wird ein Entscheidungshilfesystem entwickelt, welches die Beratung in der Landwirtschaft digital unterstützen und erleichtern soll, indem es aktuelles Fach- und Expertenwissen sowie individuelle Betriebsdaten abruft, aufbereitet und zweckgebunden auswertet. Dafür ist es notwendig, das entsprechende Fachwissen aus vielfältigen heterogenen Datenquellen in einer einheitlichen Wissensbasis verfügbar zu machen. Der hier beschriebene Ansatz verwendet Semantic-Web-Technologien wie OWL-Ontologien und SPARQL-Abfragen, um diese Daten hinsichtlich ihrer Bedeutung, d. h. semantisch, zu modellieren und abzufragen.

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Developing a Remote Control System for Operation of Irrigation Systems

Peisl, S.; Haboub, N.; Beck, M.; Baumgartner, G.; Kress, O. (2018)

Journal "Agriculture and Water in the Arab World" 2018 (32), S. 1-5.


BEWÄSSERUNGSSTEUERUNG UNTER BERÜCKSICHTIGUNG DES FRUCHTWACHSTUMS

Beck, M.; Peisl, S. (2018)

Wissenschaftliches Poster im Rahmen eines Vortrages vorgestellt.


Neues Tool löst die Frage: Wann wieviel Wasser

Baumgartner, G.; Peisl, S.; Beck, M.; Kress, O.; Haboub, N.; Sander, G. (2018)

Gemüse, das Magazin für den professionelen Gemüsebau 54 (3), S. 26;27.


Nachhaltige Strategien zur Unkrautregulierung im Obstbau

Werth, J.; Kittemann, D.; Wilhelm, U.; Meinken, E.; Zange, B.; Beck, M.; Peisl, S. (2018)

BHGL-Tagungsband zur 52. Gartenbauwissenschaftlichen Jahrestagung (33), S. 126.


Wasser ist Grundlage für die Erzeugung von Nahrungsmitteln - Effizienter Umgang ist notwendig -

Peisl, S.; Beck, M.; Haboub, N.; Baumgartner, G. (2017)

Vortrag und Feldpräsentation.


Start des Forschungsprojekts FarmExpert 4.0 - Digitalisierungsoffensive in der bayerischen landwirtschaftlichen Beratung

Newsmeldung HSWT, .; Peisl, S.; Beck, M.; Weckesser, F. (2017)

Infodienst Weihenstephan, Ausgabe Juli/August 2017.

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Nah und Fernerkundung im Rahmen des Forschungsprojektes Farm-Expert 4.0

Peisl, S. (2017)

Vortrag beim Parlamentarischen Abend der Landtagsabgeordneten Bayerns, 17.05.2017.


Funkbasierte Bewässerungssteuerung: So funktioniert das System

Peisl, S.; Beck, M. (2016)

Zeitschrift AgrarTechnik 2016 (04).


On the role of the light regime in root development of Euphorbia pulcherrima leafy stem cuttings

Schwend, T.; Kriedel, M.; Prucker, D.; Peisl, S.; Mempel, H. (2016)

European Journal of Horticultural Science (EJHS) 81 (3), S. 148-151.
DOI: 10.17660/eJHS.2016/81.3.2

 

The development of primordial roots of Euphorbia pulcherrima cuttings coincides with a significant increase in photosynthesis. Therefore, Svenson and Davies (1990) suggested that supplementary lighting has no effect on root development of Euphorbia pulcherrima cuttings before primordial roots develop. In this study this hypothesis was experimentally challenged. Cuttings were cultivated with supplementary lighting from the day of sticking and compared to cuttings that were exposed to the same lighting after primordial root development. Our data show that both sets of cuttings developed equally well and both did better than cuttings that were cultivated without supplementary light. Moreover, the data show that light quality had a major impact on root number, length and weight. Therefore, this study confirms the hypothesis of Svenson and Davies (1990) and shows that the positive effect of supplementary lighting is partially mediated by photoreceptors.

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Test of a PAR sensor-based, dynamic regulation of LED lighting in greenhouse cultivation of Helianthus annuus

Schwend, T.; Beck, M.; Prucker, D.; Peisl, S.; Mempel, H. (2016)

European Journal of Horticultural Science 81 (3), S. 152-156.
DOI: 10.17660/eJHS.2016/81.3.3

 

The intensity, and consequently the energy consumption, of light emitting diodes (LEDs) can be regulated. Therefore, LEDs can be implemented in new, dynamic energy saving strategies. Recently it has been shown that a program, which adjusts the intensity of a LED to the current solar PAR, reduced its energy consumption by 20%. The effect of a dynamic LED lighting on ornamental crops has not been tested. In this study we compared the growth of the model plant Helianthus annuus under a dynamic versus a static, control LED lighting. The data of this study show that the dynamic LED consumed 21% less energy than a control LED. However, there was no difference in crop quality or time to anthesis.

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The rosmarinic acid content of basil and borage correlates with the ratio of red and far-red light

Schwend, T.; Prucker, D.; Peisl, S.; Nitsopoulos, A.; Mempel, H. (2016)

European Journal of Horticultural Science 81 (5), S. 243-247.
DOI: 10.17660/eJHS.2016/81.5.2

 

Rosmarinic acid (RA) and caffeic acid (CA) are potent antixodiants and show antimicrobial activity against many fungal plant pathogens. Their biosynthesis employs enzymes of the phenylpropanoid pathway, a pathway that in mustard is regulated by phytochrome. If RA biosynthesis is regulated by phytochromes one would expect that the RA level correlated with the ratio of red to far-red light. In this paper we tested this hypothesis by growing basil and borage under different ratios of red to far-red light. CA and RA contents were measured with state of the art LC-MS/MS. Regression analysis showed that there is a significant inverse correlation of the ratio of red to far-red light and the content of RA, but not of CA. Hence, we conclude that RA biosynthesis is regulated by phytochrome.

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Prof. Dr. Sebastian Peisl


Hochschule Weihenstephan-Triesdorf

Institut für Gartenbau

T +49 8161 71-5248
sebastian.peisl[at]hswt.de